Kirurški čelik

KIRURŠKI (implatacijski) ČELIK je materijal koji se osim u medicini, najčešće koristi u body modification industriji za proizvodnju piercing nakita.

Alergijske reakcije na 316L čelik su rijetke; alergiju obično izazove prečesta ili preduga upotreba jakih dezinficijesna ili mehanička iritacija piercinga. Kod alergijske reakcije pojavljuje se svrbež, crvenilo, oticanje i prozirno-bjelkasti iscjedak.

Element u kirurškom čeliku koji kod rijetkih ljudi uzrokuje alergijsku reakciju je nikal. Pažljivim poliranjem nakita do visokog sjaja, stvara se zaštitni sloj chromium oxid-a koji reducira otpuštanje nikla u tkivo.

Nakit od kirurškog čelika se može sterilizirati u autkolavu.

Dva najčešća standarda koja se primjenjuju za određivanje kvalitete implanata od kirurškog čelika su ASTM F138 i ISO 5832-1.

Piercing alati rade se od kirurškog čelika 410 (UNS# S41000). Za ovaj tip čelika nije neobična pojava sitnih područja površinske hrđe koja se vrlo lako uklanja čišćenjem u ultrazvučnoj kadici koje prethodi procesu sterilizacije.

Piercing nakit proizvodi se od implatacijskog čelika 316L (L – low carbon). Ovaj tip čelika najviše od svih opravdava svoj naziv 'implatacijski' – na njemu se nikad neće razviti površinska hrđa a otporan je i na konstantnu izloženost slanoj vodi. U sastavu ima nikla u tragovima, tako da ako niste alegrični na zlato i srebro, zasigurno nećete alergijski odreagirati ni na implatacijski čelik.