Normalno je / ne smijete

 

Stvari koje morate znati i pridržavati ih se ako želite da vam piercing dobro zaraste i lijepo izgleda.

Piercing čistite ujutro i navečer svaki dan tijekom prva dva tjedna od pirsanja. Prečesto čišćenje može iziritirati ranu i otežati zarastanje; dvaput dnevno je sasvim dovoljno.

 

Nakon prva dva tjedna, piercing morate povremeno očistiti inače se oko njega skuplja mrtva koža i, kod nekih pozicija, limfa, što je dobra podloga za razvoj bakterija. Minimalno dvaput tjedno piercing treba pažljivo i temeljito oprati toplom vodom i tekućim PH 5.5 sapunom (koristite štapiće za uši na područjima poput pupka).

 

Prvih nekoliko mjeseci (ovisno o dijelu tijela na kojem se nalazi), piercing je rana i treba zrak da zaraste. Prekrivanje flasterom ili gazom sprečava disanje kože i otežava zarastanje.

Dok imate piercing nastavite paziti da se ne dovedete u situacije koje mogu završiti udarcem ili zapinjanjem za mjesto piercinga jer može doći do problema i nakon što piercing zaraste.

 

Piercing može izgledati zacijeljeno puno prije kraja navedenog perioda zarastanja zato što proces zarastanja kreće izvana prema sredini kanalića. Periodom zarastanja smatra se prosječno vrijeme koje je potrebno da po piercing kanaliću izraste nova koža, tj. da se kanalić epitelizira. Zbog toga ne preporučamo promjenu inicijalnog nakita dok ne prođe cijeli period zarastanja.

 

Ukoliko vam nakit ispadne ili ga iz nekog razloga morate izvaditi prije nego piercing zacijeli, kanalić će se vjerojatno vrlo brzo stisnuti što može otežati vraćanje nakita.

Ako nakit ne možete lagano vratiti, nemojte ga pokušavati na silu ugurati jer time možete oštetiti mlado tkivo unutar kanalića.

U tom slučaju što prije navratite do salona na vraćanje nakita da vam se kanalić potpuno ne zatvori.

 

Piercing nakit je strani objekt i nije nešto što će vaše tijelo prihvatiti kao 'dio sebe' – zato su problemi s piercingom mogući i dugo nakon što prođe period zarastanja.

O piercingu se trebate brinuti ali nemojte paničariti na svaku sitnicu. Ako ga pipkate i proučavate svakih 10 minuta, vidjet ćete i stvari kojih nema.  =)

 


 

TIJEKOM PERIODA ZARASTANJA NORMALNO JE:     

Crvenilo oko rupica.

Ako vas crvenilo zabrinjava, ili ne prolazi i mjesec dana nakon pirsanja, navratite na pregled (makar kod nekih pozicija poput pupka, ukoliko puno sjedite, lagano crvenilo zna biti prisutno i prva 3 mjeseca).

 

- Iscjedak limfe iz piercing kanalića.

Limfa je prozirno-bjelkasta sluz koja curi iz rana. Ljudi ju znaju zamijeniti za gnoj. Ako vam piercing nije otečen, ne boli i nije topao na dodir, vrlo vjerojatno se radi o limfi. Ako imate pojačan iscjedak i nakon perioda zarastanja, navratite na pregled.

 

- Svrbež i peckanje.

Većina rana malo svrbi ili pecka dok zarastaju. Piercing nije iznimka.

 

- Ljuštenje kože oko rupica.

Koža zna biti dosta suha oko rupica od piercinga. Ukoliko je ljuštenje kože pojačano, možda ste preosjetljivi na Octenisept. U tom slučaju nam se javite pa ćemo vam preporučiti nesto drugo za čišćenje.

 

- Oticanje.

Pozicije poput jezika, usne i bridge-a otiču nakon pirsanja. To je normalno i proći će unutar par dana (maksimalno tjedan, osim jezika koji zna biti lagano otečen malo dulje, ali to ovisi od osobe do osobe). Pupak i microdermal mogu lagano biti otečeni prva 2-4 dana.

Ukoliko primjetite oticanje nakon prva dva tjedna od pirsanja, obavezno dođite na pregled!

 


 

TIJEKOM PERIODA ZARASTANJA NE SMIJETE:   

- Spavati na piercingu!

Spavanje na piercingu može dovesti do migracije (da vam kanalić zaraste ukoso), odbacivanja (da se koža koja drži nakit stanji i/ili pukne), oticanja itd.

 

- Dirati piercing prstima (osim ako ste upravo oprali ruke).

Ruke su uvijek ižlozene prašini, prljavštini i bakterijama. Sjetite se što ste sve primili u ruku prije nego što krenete dotaknuti svježi piercing!

 

- Igrati se s nakitom, žvakati ga, vrtiti, vaditi i vraćati.

Igranjem s nakitom otežavate proces zarastanja i možete uzrokovati rast divljeg mesa (keloidni ožiljak) oko piercinga. Prijevremenim vađenjem i vraćanjem nakita u kanalić koji nije epiteliziran (nije izrasla nova koža unutar kanalića), nakitom možete ozlijediti kanalić od piercinga pa vam proces zarastanja kreće ispočetka a može se dogoditi i da ispirsani dio tijela otekne.

 

- Koristiti kozmetiku na području piercinga (kreme, puder, piling).

Ukoliko kozmetika dođe u kanalić od svježeg piercinga, može doći do upale.

 

- Kupati se u bazenima i kupkama u kadi (more može!).

Bazeni su puni klora i bakterija pa ih treba izbjegavati tijekom perioda zarastanja. Ovo vrijedi za sve piercinge koji se nalaze 'od vrata nadolje'. Ako imate novi piercing na uhu i ne mislite roniti po bazenu, možete otići na kupanje, samo piercing nakon bazena pošpricajte Octeniseptom, za svaki slučaj.

 

- Nositi odjeću koja steže piercing.

Pripazite na odjeću s rupicama u koje bi piercing mogao zapeti, rub hlača ne bi smio pritiskati piercing na pupku, itd.

 

- Dovoditi piercing u dodir s tjelesnim izlučevinama drugih osoba.

Mislim da ovo ne trebam detaljnije objašnjavati. =)

 

Nešto od navedenog može vam uzrokovati probleme s piercingom i nakon što prođe period zarastanja.

Piercing nakit je strano tijelo pa prema tome neki od navedenih problema mogu nastati i nakon više godina nošenja piercinga.