Uho - hrskavica

Čišćenje piercinga prema Općem postupku čišćenja.

Za čišćenje piercinga na ušnoj hrskavici, možete umjesto Octenisept spreja koristiti Tyrosur gel (možete ga kupiti u bilo kojoj ljekarni, bez recepta, košta oko 29kn, samo prethodno provjerite da li ste preosjetljivi na neki od sastojaka).

Octenisept je antiseptik i svakodnevna upotreba na tvrdoj hrskavici može dovesti do isušivanja kože. Korištenje gela može donekle smanjiti bol i nelagodu kod svježih pirseva na hrskavici jer 'podmazuje' okolno tkivo i omogućuje nakitu da lakše klizi kroz kanalić (to ne znači da nakit trebate pomicati!).

Tyrosur gel stavljajte (umjesto Octenisepta! Ne jedno i drugo.) na područje piercinga ujutro i navečer tijekom prva dva tjedna nakon pirsanja. Za teško dostupna područja na uhu (npr. rook) koristite kozmetičke štapiće sa šiljatim vrhom (izgledaju kao štapići za uši samo što im je jedan kraj šiljat a drugi plosnat; možete ih kupiti u DM-u, Bipi i sličnim trgovinama).

 

Ušna hrskavica je vezivno tkivo koje nema u sebi krvnih žila pa piercinzi na hrskavici zarastaju dugo i česti su problemi sa rastom keloidnih ožiljaka oko njih.

Ukoliko primjetite bilo kakve izrasline oko piercinga, obavezno čim prije dođite na pregled!

Ožiljkasto tkivo obično nastane zbog spavanja na piercingu, slučajnog udaranja, zapinjanja ili igranja s nakitom. Dok vam je piercing u periodu zarastanja ('mlađi' od 6 mjeseci), bez obzira što vas ne boli na dodir, probajte čim manje spavati na njemu. Ovo vrijedi za sve piercinge koji se nalaze na hrskavici uha.

Spavanje na piercingu može dovesti do migracije – piercing se pomakne s prvobitnog mjesta bušenja. Jednom kad nakit migrira, to se ne može ispraviti.

 

Industrial je piercing kod kojeg jedan ravan nakit prolazi kroz dvije rupice. Zbog toga je otežano zarastanje, pa se za period zarastanja uzima cca godina dana.

Kod ovog piercinga su česti problemi sa keloidnim ožiljcima pa je preporučljivo, koliko je moguće, ne spavati na njemu prvih nekoliko mjeseci, čak i kad vas ne boli na dodir.

Ako primjetite bilo kakve izrasline, oticanje ili pojačani gnojni iscjedak iz piercinga, u najkraćem roku se javite na pregled!

 

Tragus, Antitragus, Conch - Ako nosite male slušalice koje idu u uho, prva dva tjedna nakon pirsanja ih izbjegavajte jer će vjerojatno pritiskati nakit što će boljeti. Nakon dva tjedna, prije nošenja ih obavezno dezinficirajte (prebrišite Octenisept sprejem) i pazite da njima ne zapinjete po piercingu.

Pripazite da vam tijekom perioda zarastanja u doticaj s piercingom ne dolazi kozmetika koju stavljate na lice (kreme, puder, piling, pjena za brijanje).