Usna

Izvana se čisti prema Općem postupku čišćenja. Unutarnja strana se ne dira.

Za ispiranje usne šupljine možete koristiti čaj od kadulje (mlaki ili hladan) jer kadulja ima prirodna protuupalna svojstva pa može pomoći da usna brže splasne i manje boli. Njime možete ispirati usta 4-5 puta na dan tijekom prvog tjedna.

Ako koristite tekućine za ispiranje usta (Hexoral, Corsodyl itd), razrijedite ih na pola s vodom jer sadrže dosta mentola i alkohola pa mogu biti iritantne za svježi piercing. Nemojte ih koristiti češće od jednom dnevno.

Kod pranja zuba, jednom rukom lagano potegnite usnu prema van kako biste izbjegli udaranje četkicom za zube po novom piercingu.

Prvih tjedan dana nakon pirsanja izbjegavajte kaugume jer konstantno žvakanje može dovesti do jačeg oticanja. Također bi bilo poželjno izbjegavati jako vruću i začinjenu hranu, gazirana pića i alkohol tijekom prva dva tjedna.  

Usna obično otekne nakon pirsanja. Da se ublaži oticanje, možete staviti na usnu malo leda. Ako je pirsano s labretom (štangica s kuglicom), početni nakit je dulji da omogući oticanje pa pripazite da ga ne zagrizete kod jela. Nakit se može promijeniti u kraći mjesec  dana nakon pirsanja; zamjena je poželjna jer vam duga šipkica može ozlijediti zubno meso. Prijevremenom promjenom nakita riskirate ozlijeđivanje kanalića što može dovesti do krvarenja, ponovnog oticanja usne i produljenog perioda zarastanja.

Kod piercinga na usnici normalan je pojačan iscjedak limfe tijekom prvih par mjeseci. Limfa je prozirno-žućkasta rijetka sluz. Normalno je i da se rade žućkaste krastice oko piercinga. Tijekom dana nemojte ih micati prljavim prstima nego upotrijebite maramicu.

Igranje s nakitom, udaranje i zapinjanje po piercingu mogu dovesti do spuštanja zubnog mesa i rasta keloidnog ožiljka oko piercinga. Ukoliko primjetite bilo kakve izrasline oko piercinga obavezno se javite na pregled.

Piercinzi na usnicama zarastaju prilično brzo jer je s unutarnje strane usne sluznica. Ako vam je piercing 'mlađi' od 6 mjeseci, nemojte ga dugo ostavljati bez nakita (skidanje nakita za rendgen ili sportske treninge) jer će vam se kanalić vjerojatno vrlo brzo stisnuti. Ako nakit ne možete sami vratiti, nemojte na silu uguravati nakit u kanalić jer ćete ga time ozlijediti pa se može potpuno zatvoriti. Dođite u studio da vam nakit vratimo preko tapera (cjevčica koja je na jednom kraju tanka i postepeno se širi na debljinu nakita).

 

Angel bites & snake bites – mogu se raditi odjednom jer su dovoljno udaljeni da jedan piercing  ne otežava zarastanje drugog piercinga.

Spider bites - s obzirom da su piercinzi jako blizu, rade se odvojeno kako ne bi došlo do prejakog oticanja ili upala. Drugi se može napraviti dva tjedna nakon prvog, kada usnica splasne.