Jezik

ZA JEZIK NE VRIJEDI OPĆI POSTUPAK ČIŠĆENJA!

Prvih nekoliko dana jezik je otečen i boli. Preko noći jače otiče pa spavajte na povišenom prva 3-4 dana.

Redovno pranje zuba se podrazumijeva, a ukoliko koristite tekućine za ispiranje usta razrijedite ih na pola s vodom jer mogu biti iritantne za svježi piercing s obzirom da sadrže alkohol i mentol.

Za ispiranje usta možete koristiti hladni čaj od kadulje. On ima prirodna protuupalna svojstva i može pomoći da oteklina prije splasne. Njime možete ispirati usta i do 5 puta dnevno.

Za smanjenje boli možete popiti Voltaren ili neki drugi painkiller koji ne širi krvožilni sustav.

Prvih desetak dana normalno je da je jezik po površini bijel jer mu kuglica smeta i ne može se čistiti na nepcu. Jezik nemojte pokušavati očistiti četkicom za zuber jer nećete uspijeti, samo ćete ga dodatno iziritirati.

Kuglica će napraviti udubinu na jeziku koja nestane jednom kad se nakit izvadi. Također je normalno da je jezik tvrd oko nakita prvih par dana, te da boli i sam korijen jezika.

Iz kanalića ponekad zna iscuriti malo limfe (bjelkasta sluz).

Prva dva tjedna izbjegavajte jako vruću i začinjenu hranu, gazirana pića, alkohol i smanjite žvakanje kauguma jer od toga jezik jače otiče. Ako ste pušač, nakon svakih nekoliko cigareta isperite usta običnom vodom. Smijete piti alkohol ali UMJERENO! Od puno alkohola jezik vam može jače oticati i jače boljeti.

Pokušajte jesti svu hranu (ne samo kašice i sladoled) da vam ne bi pao imunitet. Nakon obroka isperite usta običnom vodom. Krutu hranu režite na sitnije komadiće jer će vam biti lakše žvakati.

Žvačite polako da ne biste zagrizli nakit koji je dulji na početku da omogući oticanje jezika.

Nakon mjesec i pol od pirsanja možete promijeniti nakit u kraći ukoliko procijenite da vam početna štangica smeta. Zamjena nije nužna jer je nakit koji koristimo od implatacijskih materijala, pa ako ste se navikli na dugu štangicu ne morate ju mijenjati.

Na donjoj kuglici će vam se s vremenom nakupiti kamenac (bijela naslaga); potrebno ga je povremeno očistiti četkicom za zube ili (vrlo pažljivo) čačkalicom.

Igranje s nakitom može dovesti do rasta divljeg mesa (keloidni ožiljak) oko rupica. To vrijedi za cijeli period tijekom kojeg imate piercing, ne samo za prvih mjesec dana. Također, igranjem s nakitom možete oštetiti zubnu caklinu.

Lagano krvarenje je normalno unutar prva dva tjedna nakon pirsanja. Jezik je pun sitnih kapilarica i nekad se dogodi da nakit pritisne neku od tih sitnih žilica i onda dolazi do krvarenja. Par kapljica krvi u ustima može izgledati strašno kada se pomiješa sa slinom ali nemojte paničariti. Stavite malo leda na jezik i ispirite usta hladnom vodom i krvarenje bi trebalo prestati.

Normalno je da ispočetka malo slabije osjećate okuse, kao kad opečete jezik na nešto jako vruće. To će se vratiti u normalu s vremenom, najkasnije dva mjeseca od pirsanja.

Ljubljenje – prvih tjedan dana vjerojatno vam neće biti do ljubljenja jer će vam jezik biti otečen i boljet će. Računajte na to da imate ranu u ustima (tj novi piercing) pa ćete vrlo lako pokupiti bakterije iz tuđih tjelesnih izlučevina. Ako vam je partner/ica bolestan/bolesna (obična prehlada, gripa, herpes itd) bilo bi dobro da barem prva dva tjedna nakon pirsanja izbjegavate ljubljenje jer ako dobijete npr. upalu grla, može doći do komplikacija oko zarastanja, prekomjernog oticanja itd.