Pupak

Čišćenje prema Općem postupku čišćenja.

Piercing se može pozicionirati na gornjoj ili donjoj strani pupka. Ponekad nećete biti u mogućnosti birati poziciju ili nakit, ovisno o anatomiji. Ako imate 'outie' (pupak izbočen prema van), možda uopće nećete moći nositi klasičan nakit za pupak (u tom slučaju razmislite o surface piercing ili microdermal).

Tijekom perioda zarastanja (6-9 mjeseci) normalan je povremeni iscjedak limfe iz kanalića.

Kupanje u kadi ili bazenu izbjegavajte barem prva dva mjeseca nakon pirsanja, zbog bakterija. Tijekom tuširanja, malo češće isperite piercing i nemojte na njemu koristiti sapune kojima se inače tuširate jer mogu lagano iziritirati piercing (dok je piercing 'mlađi' od 2 mjeseca).

Izbjegavajte nanošenje krema za tijelo preko piercinga.

Sitni nabori kože unutar pupka pogodni su za skupljanje limfe i sukrvice nakon pirsanja što postaje podloga za razvoj bakterija. Kod čišćenja obavezno koristite štapiće za uho kako biste uspjeli detaljno očistiti područje ispod donje kuglice.

Crvenilo oko piercinga na pupku je normalno do prvih mjesec-dva (otprilike). Pokušajte sjediti uspravno kako ne biste previše pritiskali nakit i time iritirali svježi piercing.

Spavanje na piercingu pupka može dovesti do migracije nakita (piercing zaraste ukoso) i do odbacivanja (stanjivanje kože koja drži nakit).

Piercing pupka je sklon odbacivanju pa ako primjetite da vam se osim kuglica vidi i štangica (više od 2-3mm) – obavezno dodite na pregled. U slučaju da se koža koja drži nakit stanji na manje od 4-5mm, potrebno je izvaditi nakit jer bilo kakvo jače zapinjanje po njemu može dovesti do toga da koža pukne i da ostane poveći ožiljak. Jednom kada kanalić zaraste, piercing se može ponoviti.

Nošenje prevelikog ili preteškog nakita također može potaknuti odbacivanje ili dovesti do niza drugih problema.