Genitalni

Čišćenje prema Općem postupku čišćenja.   Za fotke pojedinih pirseva, pogledajte Galeriju (držanjem kursora na fotki pojavljuje se naziv piercinga) 

ŽENSKI

Vertical Clit Hood (VCH) i Horizontal Clit Hood (HCH)

Pirsa se samo tanko tkivo koje prekriva klitoris, tako da ne postoji mogućnost gubitka osjeta.  Prvih nekoliko dana moguć je lagani iscjedak sukrvice iz kanalića; preporučamo nositi dnevne uloške.  Piercing ne smije dolaziti u doticaj sa tjelesnim izlučevinama drugih osoba (izbjegavati oralni sex barem 2 tjedna; sex sa zaštitom barem 2-3 tjedna). VCH je piercing koji može napraviti 99% žena dok je za HCH potrebno imati odgovarajuću anatomiju (vidi Galeriju). Tuširanje normalno; može se koristiti sapun za intimnu njegu. Oba piercinga su 'problem free', upale i infekcije su iznimno rijetke, zarastanje je brzo i bezbolno, te ne zahtijevaju previše brige oko održavanja.

Christina

Trenutno jedan od popularnijih ženskih pirseva; zahtijeva više pažnje i brige nego VCH ili HCH. Po poziciji i nakitu, Christina je 'hibrid' pupka i surface piercinga kada se radi o zarastanju i održavanju. Zbog duljine kanalića ima period zacjeljivanja od cca 6mj. Pozicija je sklona odbacivanju nakita (koža koja drži nakit se s vremenom stanji, tj. tijelo malo izgura nakit na površinu). Razina odbacivanja ovisi o anatomiji i navikama osobe koje ima piercing (spavanje, uske hlače itd.) i, naravno, o pravilnom pozicioniranju i adekvatnom nakitu. Poželjno je ne nositi uske hlače i ne spavati na trbuhu tijekom perioda zarastanja jer se može dogoditi da se gornja strana nakita uvuče u kanalić (potone). Ako primjetite da se to dešava, obavezno treba doći na pregled. Ako depilirate cijelo to područje, trebate biti vrlo oprezni kako ne bi došlo do potezanja nakita (vosak) ili ulaska kemikalija u piercing kanalić (kreme i pjene za brijanje). Tijekom perioda zarastanja bilo bi najbolje taj dio izostaviti od uobičajene depilacije i dlačice oko piercinga skratiti škaricama za nokte ili počupati pincetom. Česta pojava su i tzv. keloidni ožiljci (mesnate izrasline nalik na potkožni prišt). Mogu se relativno brzo riješiti ako na vrijeme dođete na pregled i konzultacije; bitno je ne čekati da problem prođe sam od sebe jer u većini slučajeva neće. Moguće je lagano krvarenje prvih par dana, preporučamo nositi dnevne uloške. Sex sa zaštitom barem 3-4 tjedna nakon pirsanja; ne preporuča se kupanje u bazenu i kupkama u kadi zbog bakterija/klora. Tuširanje normalno; može se koristiti sapun za intimnu njegu.

Labia (vanjske ili unutarnje usmine)

Unutarnje usmine su vrlo slične VCH-u što se tiče zarastanja i održavanja. Piercing je na tankom tkivu i na sluznici tako da zarasta prilično brzo i bez problema. Na početku je moguće  malo jače krvarenje zbog veće prokrvljenosti tog područja; preporučamo nošenje dnevnih uložaka. Tuširanje normalno, kadu i bazen izbjegavati barem 3-4 tjedna. Sex sa zaštitom također 3-4 tjedna, oralni izbjegavati min 2 tjedna. Ako koristite sapune za intimnu njegu, nemojte s njima pretjerivati da ne bi doslo do iritacije i isušivanja sluznice - jednom na dan je sasvim dovoljno. Za brisanje nakon tuširanja (prvih tjedan-dva) poželjno je koristiti papirnate ručnike ili wc papir kako bi se smanjila mogućnost prijenosa bakterija. 

Vanjske usmine zarastaju nešto duže od unutarnjih jer je deblje tkivo koje se pirsa i nisu u doticaju sa sluznicom. Kao i kod Christina piercing-a, treba biti oprezan kod depilacije kako ne bi došlo do povlačenja nakita ili ulaska kemikalija u kanalić. Piercing na vanjskoj usmini se obično jače osjeti kod svakodnevnih aktivnosti (hodanje, vožnja bicikla itd.) pa se preporuča ne nositi vrlo uske hlače tijekom perioda zarastanja. Lagana krvarenja su moguća na početku, kao i isušenost kože oko piercinga te svrbež i/ili peckanje. Ako je koža oko piercinga jako suha, možete staviti kap ulja jojobe ili malo nevenove masti, 1-2 puta tjedno. Sex sa zaštitom min 4 tjedna, izbjegavati oralni min 2-3 tjedna; tuširanje normalno, kupke u kadi i bazen izbjegavati barem 4 tjedna.

Ženski genitalni pirsevi koje ne radimo: Triangle, Fourchette, Deep Hood ili Isabella, Nefertiti, Princess Albertina

 

MUŠKI   Za fotke pojedinih pirseva, pogledajte Galeriju (držanjem kursora na fotki pojavljuje se naziv piercinga) 

Prince Albert

Jedan od najučestalijih muških genitalnih pirseva; na prvi pogled djeluje užasno bolno ali spada u kategoriju 'problem free' piercinga sa brzim zarastanjem i minimalnom njegom. Prvih nekoliko dana moguća su obilnija krvarenja, pogotovo ujutro. Zbog toga preporučamo staviti oko piercinga sterilnu gazu i učvrstiti ju zavojem ili flasterom u traci kada niste kod kuće (prva 2-3 dana ako krvari - ako ne krvari, nije potrebno). Kupke od fiziološke otopine pomažu kod ublažavanja bolova, čišćenja piercinga i smirivanja iritacije kože. Poželjno je izbjegavati odnose barem tjedan dana, nakon toga koristiti zaštitu narednih 2-3 tjedna. Oralni sex se ne preporuča barem 2 tjedna od pirsanja. Tuširanje normalno; prvih nekoliko dana koristiti blagi sapun za djecu na području piercinga ili samo ispirati područje mlakom vodom. Gelovi za tuširanje mogu sadržavati razne kemikalije koje mogu iziritirati piercing. Kupke u kadi i bazene izbjegavati barem 4 tjedna. Ako je koža oko piercing kanalića jako suha, možete staviti kap ulja jojobe ili malo nevenove masti za hidratizaciju (1-2 puta tjedno). Urinirajte nakon čišćenja piercinga kako bi se uklonili ostaci dezinficijensa iz mokraćnog kanala.

Reverse PA

Obrnuti Prince Albert je malo bolniji kod samog pirsanja jer piercing izlazi na gornjoj strani glavića gdje je tkivo deblje i osjetljivije, ali je u svemu ostalom gotovo identičan klasičnom PA tako da vrijede iste upute za aftercare. 

Frenum

Jedan je od najjednostavnijih i najbezbolnijih muških genitalnih pirseva. Pozicija može biti s gornje ili sa donje strane, a može se napraviti i Frenum Ladder (slika). Pirsa se tanka, rastezljiva koža tako da je bol minimalna; zarastanje je prilično brzo i nije problematično. Ovaj piercing najčešće nimalo ne krvari nakon pirsanja, ne otiče i ne predstavlja praktički nikakav problem oko održavanja. S obzirom da je koža koja je pirsa dosta tanka, moguća je migracija nakita (pomicanje iz prvotnog mjesta bušenja). 

Dydoe

Pozicioniranje je moguće uglavnom na obrezanim muškarcima, ili na onima koji imaju vrlo rastezljivu kožicu, inače dolazi do raznih komplikacija tijekom zarastanja. Anatomija je također vrlo bitna za ovaj piercing, jer muškarac mora imati vrlo izražen 'coronal ridge'. Jedan je od bolnijih muških genitalnih piercinga, a ako se ne pozicionira dobro, moguće je odbacivanje nakita. U početku su moguća jača krvarenja pa je preporučljivo raditi povoj kao kod PA piercinga.

Foreskin

Piercing kožice koja prekriva glavić jedan je od najjednostavnijih i najmanje bolnih. Brzo zarasta, obično ne krvari nakon pirsanja, ne otiče i općenito ne stvara probleme tijekom zarastanja. 

Scrotum

Jedna od najučestalijih pozicija za muški genitalni piercing je na mošnjama. Piercing se može pozicionirati na svim dijelovima, i može se koristiti gotovo svaki model nakita, od ringova do barbella i bananabella. Zarastaju malo dulje zbog toga što nisu okruženi sluznicom kao npr. PA, a koža koja se pirsa je tvrđa. Iako se čini da piercing na ovom području nije u direktnom kontaktu sa tjelesnim izlučevinama drugih osoba tijekom spolnog odnosa, kako bi se spriječile moguće komplikacije tijekom zarastanja, preporučljivo je izbjegavati odnose min. 1-2 tjedna, a nakon toga koristiti zaštitu i nakon odnosa isprati područje piercinga čistom vodom ili fiziološkom otopinom. Scrotum piercing ima bezbroj varijacija kada se radi o pozicioniranju, a najučestalije su Lorum i Hafada.

Pubic

Piercing na samom korijenu penisa; spada u manje bolne ali je zbog pozicije sklon migraciji i/ili odbacivanju. Ponaša se slično kao i surface piercing; koža oko nakita može postati vrlo suha i iziritirana, pogotovo ako se to područje brije. Obično ne krvari i ne stvara veće probleme tijekom zarastanja, ali treba posebno paziti na udaranja i zapinjanja po nakitu jer to može dovesti do odbacivanja nakita. Kao i za sve druge genitalne piercinge, preporuča se sex sa zaštitom barem 1-2 tjedna, tuširanje normalno, kupke u kadi i bazene izbjegavati barem 3-4 tjedna.

Muški genitalni pirsevi koje ne radimo: Ampallang, Apadravya, Guiche, Deep Dydoe, Deep PA, Dolphin

Usprkos učestalom mišljenju da su genitalni pirsevi jedni od najrizičnijih i najbolnijih, s većinom ima manje problema nego sa općeprihvaćenim piercingkom nosa, pupka ili hrskavice uha.