Piercing I

Alkohol (vrijedi za piercing na usnici i jeziku) - tijekom prva dva tjedna možete popiti par alkoholnih pića ali nemojte pretjerivati. Od puno alkohola cijelo tijelo lagano otekne a svježi piercing na usni ili jeziku može vam krenuti oticati više od predviđenog što može dovesti do urastanja nakita.

 

Cigarete (vrijedi za piercing na usnici i jeziku)  – možete pušiti kao i prije pirsanja, samo prva dva tjedna ispirite usta običnom vodom nakon svake 3-4 cigarete.

 

Solarij – sunce i solarij ne smetaju za nove piercinge, jedino izbjegavajte kreme za samotamnjenje, kreme za zaštitu od sunca ili losione za njegu nakon sunčanja itd.  na području oko piercinga.

 

Seks – novi piercing ne bi trebali dovoditi u doticaj s tjelesnim izlučevinama drugih osoba, minimalno 2 tjedna nakon pirsanja. Kod novih genitalnih piercinga obavezno koristite kondome tijekom odnosa barem mjesec dana nakon pirsanja. Pripazite na udaranje i zapinjanje po piercingu.

 

Znoj – ako se redovno pridržavate uputa za održavanje piercinga, znoj ne bi trebao predstavljati problem. Nakon fizičkih aktivnosti, piercing isperite običnom vodom a dalje ga čistite prema aftercare-u koji vam je objašnjen u piercing salonu.

Neki ljudi imaju malo jači i kiselkastiji znoj pa se piercing može iziritirati ako se više oznojite. U tom slučaju, dođite u piercing studio na pregled.

 

Kozmetika (puderi, kreme, parfemi, pjena za brijanje...) - na malo šire područje oko novog piercinga nemojte stavljati nikakvu kozmetiku jer može doći do iritacije i upale.

Ako stavljate puder ili kremu preko cirkonića na nakitu, oni mogu potamniti i izgubiti sjaj.

 

More – morska voda pomaže kod zarastanja piercinga. Nakon kupanja u moru svejedno isperite piercing običnom vodom kako vam osušena morska sol ne bi iziritirala piercing.

 

Bazen, rijeka, jezero – poželjno ih je izbjegavati barem prvih mjesec dana do dva mjeseca nakon pirsanja. Bazeni su prepuni bakterija i klora što može rezultirati upalom ili infekcijom novog piercinga.

Ako vam se piercing nalazi na području iznad vrata (obrva, usna, uho itd) možete se kupati u bazenu samo nakon kupanja dobro isperite piercing čistom vodom a prije spavanja našpricajte Octenisept sprejem.

 

Doktori – ukoliko trebate skinuti metalni nakit radi rendgena, magnetske rezonance ili operacije, umjesto čelika i titana možete staviti nakit od bioplasta, pod uvjetom da prethodno pitate svog liječnika da li bi i takav nakit na neki način mogao smetati (npr. ne možete imati ni nakit od bioplasta na jeziku ako vam se kroz usta uvodi kateter).

Ako vam je piercing upaljen, inficiran ili imate bilo kakav drugi problem s njim, u najkraćem roku se javite najbližem piercing salonu za pregled. Ako ne možete doći do salona, idite doktoru.

Na žalost, u Hrvatskoj većina liječnika ne može odvojiti svoje privatne stavove od posla kojim se bave, pa na piercing ne gledaju sa simpatijama. Nerijetko se dogodi da imate neki zdravstveni problem koji uopće nije vezan za piercing ili tetovažu, ali će vam doktor reći da je upravo to prouzrokovalo taj vaš problem. Ako vam se to dogodi, potražite stručan savjet drugog liječnika.

 

Alergije – ako ste alergični na nikal, preporučamo korištenje nakita od titana ili bioplasta. Kirurški čelik 316L ima u sebi nikla u tragovima ali i dalje je čišći od zlata i srebra pa ako ne reagirate na te metale, ne biste trebali ni na čelik.