Subdermal implants

Subdermal (potkožni) implant je 3D objekt u potpunosti ugrađen ispod površine kože.

Stariji modeli implanata radili su se od implatacijskog titana ali su bili preteški pa se znalo dogoditi da utonu u meko tkivo nad kojim su bili postavljeni. Danas se implanti rade od silikona ili teflona, u različitim veličinama, oblicima i debljinama (ovisno o dijelu tijela na koji se postavljaju).

Implanti se mogu povećavati, najbolji primjer su horn implants. Kod prve ugradnje se stave mali implanti a kada zacijele, stavljaju se novi, veći tj. deblji.

Postupak ugradnje implanta odvija se pod lokalnom anestezijom. Skalpelom se napravi mali rez otprilike 3cm od mjesta na koje se implant postavlja. Spatulom se odvoje slojevi kože kako bi se napravio 'džep' za implant a nakon postavljanja, ulazni rez se zašije.

Tijekom prve faze zarastanja implant može migrirati s početnog mjesta postavljanja. Kod nekih pozicija moguće je fiksirati ga zavojima ili flasterom u traci. Jednom kada se slojevi kože oko implanta ponovno spoje, implant ostaje na mjestu.

S obzirom da su potpuno pod kožom, implanti uglavnom zarastaju bez većih komplikacija. Bitno je izbjegavati spavanje na implantu što može rezultirati migracijom ili udaranje po implantu što može dovesti do oštećenja kože iznad samog implanta i završiti vađenjem. Kožu iznad implanta treba održavati hidratiziranom a mjesto reza ('ulaz') čistim.

Subdermalne implante je izumio i popularizirao  Steve Haworth.

 

 

 

 

silicone implants by Max Yampolskiy

 

 

 

Combo art 

tattoo + implant