Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Jezik

Čišćenje prema Općem postupku čišćenja, čaj od kadulje (3.)
 
Piercing jezika većina ljudi doživljava kao jedan od 'opasnijih' piercinga. Ustvari je jedan od onih koji zahtjevaju najmanje brige i rade najmanje problema. Naravno, pod pretpostavkom da je piercing profesionalno odrađen.
 
Razina boli kod pirsanja jezika otprilike je jednaka onoj kad se slučajno ugrizete za jezik. Prvih nekoliko dana nakon pirsanja jezik je otečen, pričanje i žvakanje su malo otežani, a bol se može usporediti sa malo jačom upalom grla. Ništa što se ne može preživjeti.
Jezik će jače oticati ako spavate na trbuhu ili na jako niskom jastuku pa prvih nekoliko noći spavajte na povišenom.
 

Prvih 10 dana izbjegavajte:

  • mentol - tekućine za ispiranje usta (ako ih koristite, razrijedite ih vodom 50/50), kaugume (konstantno žvakanje može iziritirati piercing)
  • alkohol (povećava oticanje i krvarenje)
  • vruću i začinjenu hranu
  • vruće ili gazirane napitke
  • četkanje jezika četkicom za zube

Piercingu neće škoditi dim cigarete. Ne bismo preporučili žvakanje duhana prva dva tjedna.

Jezik će nakon pirsanja biti bijel po površini jer mu kuglica na gornjoj strani smeta za normalno čišćenje trljanjem po nepcu. Nemojte ga četkati četkicom za zube jer time možete iziritirati piercing a bijeli sloj nećete uspjeti maknuti. To će proći samo kroz cca dva tjedna.

Kuglica će na gornjoj strani jezika napraviti udubinu koja nestane kada se nakit trajno izvadi. Također je normalno da je jezik tvrd oko nakita prvih par dana te da boli i sam korijen jezika. Kod osoba sa slabijim imunitetom, moguć je žućkasti iscjedak limfe iz kanalića.
Na donjoj kuglici će vam se s vremenom nakupiti kamenac (bijela naslaga); potrebno ga je povremeno očistiti četkicom za zube ili (vrlo pažljivo) čačkalicom.

Za smanjenje bolova možete koristiti bilo koji painkiller koji ne širi krvožilni sustav kako ne bi došlo do krvarenja iz piercing kanalića. Pokušajte jesti svu hranu, ne samo juhice i Čokolino, kako vam ne bi pao imunitet. Krutu hranu režite na sitnije komade da bi vam bilo laške žvakati. Jedite polako da ne zagrizete nakit. Normalno je da malo slabije osjećate okuse, kao kad opečete jezik na nešto jako vruće. To će se vratiti u normalu s vremenom, najkasnije dva mjeseca od pirsanja.

Lagano krvarenje je normalno unutar prva dva tjedna nakon pirsanja. Jezik je pun sitnih kapilarica i nekad se dogodi da nakit pritisne neku od tih sitnih žilica i onda dolazi do krvarenja. Par kapljica krvi u ustima može izgledati strašno kada se pomiješa sa slinom ali nemojte paničariti. Stavite malo leda na jezik i ispirite usta hladnom vodom i krvarenje bi trebalo prestati.

Ljubljenje – prvih tjedan dana vjerojatno vam neće biti do ljubljenja jer će vam jezik biti otečen i boljet će. Računajte na to da je novi piercing rana pa ćete vrlo lako pokupiti bakterije iz tuđih tjelesnih izlučevina. Ako vam je partner/ica bolestan/bolesna (obična prehlada, gripa, herpes itd.) bilo bi dobro da barem prva dva tjedna nakon pirsanja izbjegavate ljubljenje jer ako dobijete npr. upalu grla, može doći do komplikacija oko zarastanja, prekomjernog oticanja itd.

Početni nakit uvijek je dulji kako bi se omogućilo prirodno oticanje jezika nakon pirsanja.  Period zarastanja za jezik je u prosjeku 6 tjedana. Nakon toga možete promijeniti nakit u kraći ukoliko procijenite da vam početna šipkica smeta. Zamjena nije nužna jer je nakit koji koristimo od implatacijskih materijala, pa ako ste navikli na dugu šipkicu ne morate ju mijenjati.

Igranje s nakitom može dovesti do rasta divljeg mesa (keloidni ožiljak) oko rupica, proširenja kanalića, oštećenja zuba i zubnog mesa ili oštećenja nakita. To vrijedi za cijeli period tijekom kojeg imate piercing, ne samo za prvih mjesec dana. Keloidni ožiljak u većini slučajeva možemo riješiti ako na vrijeme dođete na pregled, ali neka oštećenja (npr. oštećenja zubnog mesa) nije moguće popraviti.