Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Kirurški čelik

KIRURŠKI (implatacijski) ČELIK je materijal koji se osim u medicini najčešće koristi u body modification industriji za proizvodnju piercing nakita.

Element u kirurškom čeliku koji kod rijetkih ljudi uzrokuje alergijsku reakciju je nikal. Pažljivim poliranjem nakita do visokog sjaja, stvara se zaštitni sloj chromium oxid-a koji reducira otpuštanje nikla u tkivo. Čelik koji se koristi za izradu piercing nakita mora zadovoljavati univerzalno prihvaćene norme tj. standarde. Dva najčešća standarda koja se primjenjuju za određivanje kvalitete implanata od kirurškog čelika su ASTM F138  i ISO 5832-1. Atest našeg nakita od čelika možete download-ati ovdje.

Nakit od kirurškog čelika može se sterilizirati u autkolavu.

Piercing nakit proizvodi se od implatacijskog čelika 316L (L – low carbon). Ovaj tip čelika najviše od svih opravdava svoj naziv 'implatacijski' – na njemu se nikad neće razviti površinska hrđa a otporan je i na konstantnu izloženost slanoj vodi. U sastavu ima nikla u tragovima, ali ako niste alegrični na zlato i srebro, zasigurno nećete alergijski odreagirati ni na implatacijski čelik. Ali ukoliko želite nakit sa 0.00% nikla, tj. stopostotnu sigurnost, odaberite titan.

Piercing alati rade se od kirurškog čelika 410  (UNS# S41000). Za ovaj tip čelika nije neobična pojava sitnih područja površinske hrđe koja se vrlo lako uklanja čišćenjem u ultrazvučnoj kadici koje prethodi procesu sterilizacije.