Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Opći postupak čišćenja

Upute za održavanje piercinga nisu univerzalno definirane tako da različiti piercing saloni mogu imati različite upute. Ukoliko ste se pirsali u Octopusu, molimo da se pridržavate naših uputa za njegu piercinga. Sastavljene su na temelju višegodišnjeg iskustva kako bi Vam olakšale proces zarastanja.

Piercing nakit predstavlja strano tijelo oko kojeg tkivo treba zarasti. Period zarastanja pojedinog piercinga može trajati dulje ili kraće od prosječnog, može biti problematičan ili proći savršeno u redu. To u najvećoj mjeri ovisi o vašem imunološkom sustavu, općenitoj brizi oko piercinga te nizu slučajnih nezgoda koje mogu rezultirati problemima s piercingom.

Ako primjetite da s vašim piercingom nešto nije u redu, molimo da u najkraćem roku dođete do salona na pregled. Ukoliko niste u mogućnosti doći barem nas kontaktirajte (telefon, mail, Facebook) kako bismo vam mogli dati potrebne informacije o daljnjoj njezi piercinga.

Izbor preparata za čišćenje piercinga ovisi o vrsti piercinga, poziciji na tijelu, količini krvarenja neposredno nakon pirsanja, vašem tipu kože itd. Nakon pirsanja u Octopusu, dobit ćete detaljne upute za njegu piercinga prilagođene vama i vašem novom piercingu. Ako samostalno odlučite ne pridržavati se danih uputa, Octopus piercing studio nije odgovoran za eventualnu štetu nastalu na vašem zdravlju ili piercing nakitu.

Sve navedene preparate možete kupiti u ljekarni (cijene su 10-40kn). Samo se fiziološka otopina može kombinirati sa ostalim preparatima! Nemojte istovremeno koristiti npr. Octenisept i Betadine (zbog sastava).

Piercing se treba čistiti kako bi se smanjila mogućnost upale ili infekcije uzrokovane bakterijama ali nemojte pretjerivati sa čišćenjem, tj. čistiti piercing više nego što je potrebno. Pretjeranim čišćenjem možete otežati i produljiti period zarastanja jer česta i/ili duga upotreba nekih od navedenih preparata može dovesti do iritacija i isušivanja kože.

PIERCING PERIOD ZARASTANJA ČIŠĆENJE
Ušna resica 2 mjeseca 1
Stretch (taper) 2 mjeseca 1
Skalpel resica 2-3 mjeseca 3
Ušna hrskavica 6-9 mjeseci 2
Bridge 4-6 mjeseci 1
Obrva 2-3 mjeseca 1
Nos 3-4 mjeseca 1
Septum 1 mjesec 1
Usnica 1-2 mjeseca 1 + 4
Smiley & Tongue web 1-2 mjeseca 4
Jezik 1-2 mjeseca 4
Pupak 6-9 mjeseci 1
Bradavica 4-6 mjeseci 1
Surface 3-6 mjeseci 1
Microdermal 3 mjeseca 3
Vertical clit hood 1 mjesec 1
Horizontal clit hood 2-3 mjeseca 1
Christina 6-9 mjeseci 1
Unutanja usmina 2 mjeseca 1
Vanjska usmina 3-4 mjeseca 1
Prince Albert 2 mjeseca 1
Reverse PA 3-4 mjeseca 1
Frenum 2 mjeseca 1
Dydoe 4-6 mjeseci 1
Scrotal 3-6 mjeseci 1
Guiche 6-9 mjeseci 1

1. FIZIOLOŠKA OTOPINA & OCTENISEPT SPREJ

Fiziološka otopina je izotonična 0,9%-tna otopina natrijevog klorida u posebno pročišćenoj, sterilnoj i apirogenoj vodi. Jednostavnijim rječnikom, sol i voda. Ne preporučujemo da otopinu radite sami kod kuće da ne biste pogriješili u omjeru vode i soli – ako stavite premalo soli, koristit ćete samu vodu, a ukoliko stavite previše soli možete iziritirati piercing.

Octenisept sprej je antiseptik koji pomaže kod zacjeljivanja rana. Kod osjetljivije kože, ili kod dulje i češće upotrebe, može doći do isušivanja kože oko piercinga pa ga ne preporučamo koristiti svakodnevno tijekom duljeg vremenskog perioda. 

Prva dva tjedna - fiziološka 2x dnevno, Octenisept 2x tjedno

 • svaki dan, ujutro i navečer, očistite piercing štapićem za uši umočenim u fiziološku otopinu
 • svaki treći dan, prije spavanja na piercing nanesite malu količinu Octenisept spreja
 • povremeno na piercing možete staviti hladan oblog od fiziološke otopine (držite ju u hladnjaku)
 • uvijek dobro posušite piercing nakon čišćenja jer vlažnost pogoduje razvoju bakterija 

Do kraja perioda zarastanja piercing čistite povremeno (npr. jednom tjedno prije spavanja) ili po potrebi (ako primjetite krastice i/ili pojačan iscjedak limfe). Bitno je da dva tjedna nakon pirsanja počnete smanjivati učestalost čišćenja piercinga kako bi se koži olakšalo prihvaćanje stranog tijela, tj. piercing nakita. Ako ćete piercing čistiti često i/ili dulji vremenski period, postoji mogućnost da će koža postati suha, ljuskava i crvena, sa pojačanim iscjetkom limfe iz kanalića.2. FIZIOLOŠKA OTOPINA & TYROSUR GEL

Tyrosur gel je lokalni antibiotik za sprječavanje infekcija i ubrzavanje zarastanja rana. Ne smije se stavljati na sluznice (nos, usta, genitalije) i ne smije doći u kontakt sa očima. Preporučamo ga za njegu piercinga na hrskavici uha jer smiruje otečenost i manje isušuje kožu.

Prva dva tjedna - fiziološka 2x dnevno, Tyrosur 2x tjedno

(postupak čišćenja je isti kao pod 1., samo umjesto Octenisepta koristite Tyrosur gel)3. FIZIOLOŠKA OTOPINA & BETADINE

Betadine (10%, otopina za kožu) je jodna otopina za dezinfekciju kože i manjih rana. Nakon nanošenja, pustite da se osuši 2-3 minute. Ne razrjeđivati, ne ispirati.
Preporučamo ga za piercinge koji nakon pirsanja krvare.

Prva dva tjedna - fiziološka 2x dnevno, Betadine 2x dnevno

 • svaki dan, ujutro i navečer, očistite piercing štapićem za uši umočenim u fiziološku otopinu i nakon toga nakapajte malu količinu Betadina te pustite da se osuši
 • povremeno na piercing možete staviti hladan oblog od fiziološke otopine (držite ju u hladnjaku)
 • preko microdermala nosite mali flaster prvih tjedan dana (skidate ga za čišćenje) - flaster služi kao fiksator nakita, sprječava curenje sukrvice ili zapinjanje za nakit

Do kraja perioda zarastanja piercing čistite povremeno (npr. jednom tjedno prije spavanja) ili po potrebi (ako primjetite krastice i/ili pojačan iscjedak limfe). Bitno je da dva tjedna nakon pirsanja počnete smanjivati učestalost čišćenja piercinga kako bi se koži olakšalo prihvaćanje stranog tijela, tj. piercing nakita. Ako ćete piercing čistiti često i/ili dulji vremenski period, postoji mogućnost da će koža postati suha, ljuskava i crvena, sa pojačanim iscjetkom limfe iz kanalića. Ako vam smeta smeđa boja Betadina, sada umjesto njega možete koristiti Octenisept.4.  ČAJ OD KADULJE 

Kadulja ima prirodna antiseptička svojstva te se često koristi za liječenje bolesti usne šupljine i grla. Preporučamo ju za piercing jezika i usnice jer smiruje početno oticanje koje je kod tih piercinga normalno, te djeluje kao blagi dezinficijens.

Piercing koji se nalazi unutar usne šupljine obično zarasta bez većih problema jer je okružen sluznicom i nije izložen vanjskim utjecajima (prljavština, kozmetika itd.). Bitno je da se ne naviknete na igranje s nakitom jer to s vremenom može rezultirati oticanjem, rastom divljeg mesa (keloida), proširenjem kanalića i drugim problemima.

Prvi tjedan - kadulja 4-5x dnevno

 • ispirite usta hladnim čajem od kadulje nekoliko puta na dan (ne morate ga piti, dovoljno je držati ga nekoliko minuta na piercingu)
 • izbjegavajte alkohol, vruću hranu i napitke, jako začinjenu hranu, mentol (kaugume i tekućine za ispiranje usta) jer mogu dovesti do pojačanog oticanja
 • ako se pojavi krvarenje, na piercing stavite malo leda
 • kod piercinga jezika, jezik nemojte čistiti četkicom za zube jer ćete ga tako iziritirati

Na ovu vrstu piercinga ne trebate stavljati Octenisept niti ikakve druge preparate (osim kod piercinga usnice kada se Octenisept koristi na vanjskom dijelu usne). Nakon tjedan dana, kadulju možete u potpunosti prestati koristiti.

 

Ne postoje dvije identične osobe pa time ne postoje ni dva identična piercinga jer se piercing prilagođuje individualnom organizmu i navikama nositelja. Na jednoj osobi dva piercinga mogu sasvim različito zarastati, čak i kada se radi o istoj vrsti piercinga (npr. dva piercinga ušne hrskavice).

U slučaju bilo kakvih problema s piercingom, molimo da nas kontaktirate.

Happy healing!