Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Piercing i aktivnosti

 • Alkohol 
  (vrijedi za piercing na usnici i jeziku)
  Tijekom prva dva tjedna možete popiti par alkoholnih pića ali nemojte pretjerivati. Od puno alkohola cijelo tijelo lagano otekne, a svježi piercing na usni ili jeziku može vam krenuti oticati više od predviđenog što može dovesti do urastanja nakita. Alkohol također širi krvožilni sustav pa piercing može početi obilnije krvariti.
 • Cigarete 
  (vrijedi za piercing na usnici i jeziku) 
  Možete pušiti kao i prije pirsanja, samo se pridržavajte uputa za čišćenje piercinga.
 • Solarij 
  Sunce i solarij ne smetaju za nove piercinge. Izbjegavajte kreme za samotamnjenje, kreme za zaštitu od sunca ili losione za njegu nakon sunčanja na području oko piercinga.
 • Sport
  Bavljenje sportom u nekim slučajevima može uzrokovati komplikacije sa piercingom. Trebate pripaziti da ne dobijete udarac u piercing, da ga ne pritišćete tijekom vježbanja (npr. trbušnjaci ili bilo kakvo ležanje na trbuhu nakon pirsanja pupka) te da ne dovodite svježi piercing u kontakt sa bazenskom vodom (zbog klora i bakterija). Na neke stvari treba pripaziti uvijek (udarac u piercing može izazvati problem bez obzira na starost piercinga), a na neke ovisno o poziciji i periodu zarastanja piercinga (npr. ako ste pirsali jezik ne morate izbjegavati kupanje u bazenu; ako ste pirsali uho možete normalno raditi trbušnjake itd.).
 • Znoj 
  Ako se redovno pridržavate uputa za održavanje piercinga, znoj ne bi trebao predstavljati problem. Nakon fizičkih aktivnosti, piercing isperite običnom vodom, a dalje ga čistite prema aftercare-u koji vam je objašnjen u piercing salonu. Neki ljudi imaju malo jači i kiselkastiji znoj pa se piercing može iziritirati ako se više oznojite. U tom slučaju, dođite u piercing studio na pregled.
 • Kozmetika 
  (puderi, kreme, parfemi, pjena za brijanje...)
  Na malo šire područje oko novog piercinga nemojte stavljati nikakvu kozmetiku jer može doći do iritacije i upale. Ako stavljate puder ili kremu preko cirkonića na nakitu, oni mogu potamniti i izgubiti sjaj (ovisno o modelu i brendu kupljenog nakita).
 • Alergije
  Ako ste alergični na nikal, preporučamo korištenje nakita od titana ili bioplasta. Kirurški čelik 316L ima u sebi nikla u tragovima, ali i dalje je čišći od zlata i srebra pa ako ne reagirate na te metale, ne biste trebali ni na čelik.
 • Putovanja
  Piercing nakit radi se od implatacijskih materijala tako da možete bez problema proći kroz detektore metala.
 • More
  Morska voda pomaže kod zarastanja piercinga. Nakon kupanja u moru svejedno isperite piercing običnom vodom kako vam osušena morska sol ne bi iziritirala piercing.
 • Bazen, rijeka, jezero 
  Poželjno ih je izbjegavati barem prvih mjesec dana nakon pirsanja. Bazeni su prepuni bakterija i klora što može rezultirati upalom ili infekcijom novog piercinga. Ako se piercing nalazi na području iznad vrata (obrva, usna, uho itd.) možete se kupati u bazenu samo nakon kupanja dobro isperite piercing čistom vodom a prije spavanja dezinficirajte (npr. Septasol ili Octenisept).
 • Seks 
  Novi piercing ne bi trebali dovoditi u doticaj s tjelesnim izlučevinama drugih osoba minimalno 2 tjedna nakon pirsanja. Kod novih genitalnih piercinga obavezno koristite kondome tijekom odnosa barem 2-3 tjedna nakon pirsanja. Pripazite na udaranje i zapinjanje po piercingu.
 • Trudnoća
  Tijelo u trudnoći prolazi kroz razne promjene zbog kojih su mogući problemi sa pirsevima na različitim pozicijama (najčešće su to piercing jezika, bradavice i pupka). Ne postoje konkretna pravila po pitanju trudnoće i piercinga; svako tijelo je drugačije te neke žene imaju problema sa piercingom a neke ne.

  Vađenje piercinga sa pupka preporučamo najkasnije oko 5.-6. mjeseca trudnoće iz razloga što rast trbuha napinje kožu i gura nakit van iz tijela. U većini slučajeva kada se (bilo kakav) nakit ostavi tijekom cijele trudnoće, dolazi do proširivanja piercing kanalića ili stanjivanja kože koja drži nakit što može rezultirati time da taj komadić kože pukne i ostane ožiljak. Ako imate piercing nekoliko godina, postoji velika mogućnost da će se kanalić bez nakita stisnuti ali da neće zarasti u potpunosti. Nakon poroda, kad budete u mogućnosti, možete se naručiti za pokušaj vraćanja nakita proširivanjem kanalića (usluga je besplatna; nakit možete donijeti svoj ili kupiti kod nas). Ako piercing imate kraće od godinu dana, kanalić će se najvjerojatnije zatvoriti no po prestanku dojenja, možete se pirsati ponovno ukoliko želite.

  Vađenje nakita sa bradavica također preporučamo oko 6. mjeseca trudnoće kako bi se kanalići iščistili od limfe i zatvorili prije početka dojenja. Ne preporučamo zadržavanje piercinga (skidanje nakita prije svakog dojenja pa vraćanje nakon) jer se time iritira piercing što može dovesti do pojačanog iscjetka limfe i sukrvice. U kombinaciji sa iritacijom od dojenja, ovo može rezultirati daljnjim komplikacijama sa piercingom. Nakon što prestanete dojiti, bradavice se mogu pirsati ponovno ukoliko budete željeli.

  U slučaju da tijelo u trudnoći jako otiče, moguće je da će Vam smetati piercing na jeziku. Nakit se može zadržati samo je potrebno staviti dulju šipkicu, koja se nakon poroda može opet promijeniti u kraću.
 • Doktori 
  Ukoliko trebate skinuti metalni nakit radi rendgena, magnetske rezonance ili operacije, umjesto čelika i titana možete staviti nakit od bioplasta - pod uvjetom da prethodno pitate svog liječnika da li bi i takav nakit na neki način mogao smetati (npr. ne možete imati ni nakit od bioplasta na jeziku ako vam se kroz usta uvodi kateter).
   

Na žalost, u Hrvatskoj većina liječnika ne može odvojiti svoje privatne stavove od posla kojim se bave pa na piercing ne gledaju sa simpatijama.

Nerijetko se dogodi da imate neki zdravstveni problem koji uopće nije vezan za piercing ili tetovažu, ali će vam doktor reći da je upravo to prouzrokovalo taj vaš problem.  Ako vam se to dogodi, potražite stručan savjet drugog liječnika.