Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Piercing rječnik

DEZINFEKCIJA se može definirati kao postupak kojim se uklanjaju vegetativni oblici mikroorganizama, ali ne nužno i bakterijske spore. Dezinfekcija je manje precizan postupak od sterilizacije. Za postizanje dezinfekcije se koriste dezinficijensi (kemijska sredstva) koja su slabo selektivno toksična, a imaju germicidno djelovanje. Jednostavnije rečeno – od dezinficiranog nakita i/ili pribora za piercing možete dobiti upalu ili infekciju. Nakit prokuhan u kipućoj vodi ili tri sata namakan u alkoholu nije sterilan!

Dezinficirano je čisto, ALI čisto nije sterilno.

 

STERILIZACIJA je postupak kojim se uništavaju svi oblici i sve vrste mikroorganizama, uključujući i bakterijske spore.

‘Sterilno’ znači slobodno od bilo koje kategorije života.

U salonu primjenjujemo vlažnu sterilizaciju strujećom vodenom parom pod tlakom koja se obavlja u autoklavu (bolnička sterilizacija). Sve što ulazi u ranu koju zovemo piercing mora biti sterilno, kao i sva dodatna oprema koja se koristi tijekom piercinga, kako ne bi došlo do infekcija, zaraza, itd.

 

AUTOKLAV je visokotlačni parni sterilizator unutar kojeg se vrši sterilizacija medicinskih instrumenata pod tlakom od 2 bara pri temperaturi od 134°C u vremenskom periodu od 20 minuta. Instrumenti koji se steriliziraju u autoklavu prije sterilizacije se pakiraju u polupropusne folije za sterilizaciju koje na sebi imaju kontrolni indikator koji nakon sterilizacije mora promijeniti boju. Također se koristi i samoljepljiva indikator traka za kontrolu sterilizacije. Indikator je prije sterilizacije roze boje, a nakon sterilizacije, ukoliko je autoklav ispravan, mora promijeniti boju u tamno smeđu.
Uz svakodnevnu kontrolu sterilizacije pomoću indikatora na folijama i indikator traka, ispravnost autoklava je periodički potrebno provjeriti sporama za provjeru valjanosti sterilizacije koje se izdaju na Zavodu za javno zdravstvo. Spore se steriliziraju i nakon sterilizacije se šalju u laboratorij Zavoda za javno zdravstvo na analizu. Ukoliko je sterilizacija bila uspješna Zavod za javno zdravstvo izdaje potvrdu o ispravnosti autoklava (tekst napisao Marin Urbanc za Gandalf tattoo).
Autoklavi se proizvode u različitim dimenzijama i oblicima. U tattoo i piercing salonima trebaju se koristiti autoklavi, a ne suhi sterilizatori! Više o higijenskim standardima u Octopusu možete naći na linku.
 

ANODIZACIJA (anodička oksidacija) je proces u kojem se elektrokemijskim putem podebljava prirodan oksidni sloj na metalnim predmetima. U piercing industriji anodizaciju koristimo za bojanje nakita od titana. Dobivena boja ovisi o debljini oksidnog sloja koji se određuje voltažom. Ne dodaju se nikakvi pigmenti već je boja vidljiva zbog miješanja svjetla koje se reflektira sa površine oksidnog sloja sa svjetlom koje prolazi kroz njega i reflektira se sa površine metala ispod njega. Najčešće boje na titanu su ljubičasta, zelena, plava i žuta, te njihove varijacije, tj. nijanse.

 

APSCES je lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo, oteklina, toplina i bol.
Ako primjetite poveću tvrdu oteklinu koja je u blizini piercinga, ali nije direktno na njemu, obavezno se javite na pregled u piercing studio ili kod doktora opće prakse. Iz apscesa obično nema gnojnog iscjetka jer je infekcija smještena duboko ispod kože. Liječi se drenažom i antibioticima.

 

UPALE I INFEKCIJE kod piercinga najčešće su rezultat diranja piercinga neopranim prstima, stavljanja kozmetike preko piercinga, dovođenja piercinga u kontakt s dlakama kućnih ljubimaca, prašinom i prljavštinom itd.
Kod upale, područje piercinga je otečeno, crveno i bolno na dodir. Upala može, ali i ne mora, biti popraćena infekcijom. U tom slučaju, iz piercing kanalića izlazi gusti bijeli ili žuti gnoj. Ukoliko imate inficirani piercing, nakit služi kao dren tj. omogućuje čišćenje kanalića pa ga nemojte vaditi kako vam se rupice ne bi zatvorile oko infekcije.
Ako primjetite ovakve promjene na piercingu, obavezno se čim prije javite u studio na pregled. Nemojte dozvoliti da vam područje piercinga otekne do te mjere da tkivo 'proguta' nakit.

KELOIDNI OŽILJAK
Ožiljci su područja vezivnog tkiva (fibroza) koji zamjenjuju normalnu kožu nakon ozljede. Tkivo ožiljka sastoji se od istog proteina (kolagen) kao i tkivo koje se ožiljkom zamjenjuje, samo je drugačije formirano. Vrste ožiljaka:

  • Hipertrofični ožiljak - nastaje unutar granica incizije (reza), s tankim slojem zacrvenjene kože koja izrasta iz podloge.
  • Keloidni ožiljak - tamnije je boje i prerasta rubove rane.
  • Atrofični ožiljak – udubljeni ožiljak.

Kod piercinga se obično pojavljuje hipertrofični ožiljak, a rijeđe i keloidni ožiljak. Zbog jednostavnije komunikacije s klijentima, koristimo izraz 'keloidni ožiljak' za oboje.
Ako pored piercinga primjetite izrasline, obavezno se javite na pregled. To ožiljkasto tkivo nekad izgleda kao mala izraslina boje kože, nekad je crvenkasto a može (ali i ne mora) biti popraćeno infekcijom (gnojnim iscjetkom). Na piercingu jezika ožiljak se obično stvara s donje strane; boje je okolnog tkiva, tvrd na dodir i ne boli. Ukoliko se rast ožiljka ne spriječi na vrijeme, on može nastaviti rasti dok vam ne prekrije cijeli piercing. Zato se javite na pregled čim primjetite takve promjene.

 

EPITELIZACIJA je proces tijekom kojeg se stanice na površini kože ili sluznice pojačano dijele kako bi prekrile oštećenje. U slučaju piercinga, epitelizacija se treba odviti unutar piercing kanalića, tj ispod površine kože. Proces epitelizacije (zarastanja) trajat će dulje kod dugačkih ili širokih piercing kanala.

 

LIMFA je jedna od tekućih tvari u organizmu koja se najprije formira kao tkivna tekućina a zatim ulazi u limfne kanaliće putem filtracije.
Jednostavnije objašnjeno - limfa je sluzava tekućina (prozirna ili žućkasto bijela) koja ponekad curi iz piercing kanalića tijekom perioda zarastanja ili kod ozlijede starog piercinga. Nekad ju ljudi zamijene za gnoj - gnojni iscjedak iz inficiranog pirsa obično bude dosta gušći od limfe i često je popraćen upalom/oticanjem/bolovima, čega obično nema kada je u pitanju samo iscjedak limfe.

 

MIGRACIJA je proces u kojem se piercing nakit tijekom vremena pomakne iz prvobitnog mjesta na koje je postavljen i zaraste ukoso. Često nakon migracije uslijedi odbacivanje nakita. Do migracije dolazi zbog spavanja na piercingu, igranja s nakitom ili nošenja prevelikog ili preteškog nakita.
Na slici desno prikazana je blaga migracija gornjeg piercinga pupka. Ispod gornje kuglice vidi se mali ožiljak nastao pomicanjem nakita iz prvobitne pozicije pirsanja. Gornji piercing je star preko godinu dana a donji je nov.
 

 

ODBACIVANJE NAKITA je proces u kojem tijelo počne izguravati piercing nakit na površinu kože. Koža koja drži nakit sve se više stanjuje i ako se nakit ne ukloni na vrijeme, koža može puknuti što ostavlja popriličan ožiljak.
Do odbacivanja dolazi zbog spavanja na piercingu, igranja s nakitom, nošenja neodgovarajućeg nakita, a ponekad i bez nekog očitog razloga, tijelo jednostavno ne prihvati nakit, pogotovo kod surface piercinga koji se nalazi na ravnom dijelu tijela ili na vrlo tankoj koži.