Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Pupak

Čišćenje prema Općem postupku čišćenja, Septasol (1.)

Individualna anatomija je izuzetno važna kod pozicioniranja piercinga i odabira nakita. Forma pupka ovisi o tome kako je podvezan pri rođenju. Ponekad nećete biti u mogućnosti birati početni nakit već će vam ga piercer odrediti sukladno anatomiji.
Nakit mora biti odgovarajuće duljine a veličine kuglica na nakitu prilagođene širini udubine pupka. Tako će osobe sa širokim pupkom moći nositi veće kuglice odmah na početku, dok će oni sa užim pupkom ili outie pupkom morati odabrati sitniji nakit za prva 3 mjeseca.

Inicijalni nakit mora biti jednostavan, bez privjesaka ili dijelova u kojima bi se mogla nakupljati sukrvica ili mrtva koža. 3-4 mjeseca nakon pirsanja nakit se može promijeniti, ali viseći nakit ne preporučamo nositi dok ne prođe barem 6 mjeseci od pirsanja.

Kod osoba sa uskim, plitkim ili izbočenim pupkom, dulje nošenje nakita sa velikom donjom kuglicom može rezultirati iritacijom, upalom ili migracijom nakita.

Nakon pirsanja, kod osoba osjetljivije kože moguća je pojava masnica na području oko piercinga. Crvenilo, ljuštenje kože, svrbež, peckanje i lagana bol kod presavijanja trbuha također su normalne pojave prvih nekoliko tjedana.

Lagani iscjedak limfe (žućkasta sluz) iz piercing kanalića može se pojaviti kod osoba sa slabijim imunitetom ili onih koji spavaju na trbuhu, tj. na piercingu. Ako se iscjedak pojača, navratite na pregled. Spavanje na piercingu također može dovesti do migracije nakita, tj. zarastanja ukoso.

Donja kuglica na nakitu nalazi se u udubljenju pupka, dok je gornja na ravnom dijelu trbuha te radi veći pritisak na kožu. Zbog ovoga se u prvih nekoliko mjeseci može pojaviti izraženije crvenilo kože na tom dijelu, a ponekad i zadebljanje oko samog piercing kanalića. Ono može biti veće kod osoba koje puno sjede zbog pritiska na nakit u sjedećem položaju.
Dok je navedeno zadebljanje kože normalna pojava prvih nekoliko mjeseci tijekom kojih se tkivo prilagođava piercingu, te najčešće nestane samo, pojava hipertrofičnog tkiva (divljeg mesa) razlog je za dolazak na pregled. Izraslina može nastati oko gornjeg ili donjeg dijela piercing kanalića, može biti popraćena infekcijom, i najčešće ne uzrokuje bol. Ako primjetite izrasline oko piercinga a niste sigurni o čemu se radi, obavezno dođite na pregled.

Sitni nabori kože unutar pupka pogodni su za skupljanje limfe i sukrvice nakon pirsanja što postaje odlična podloga za razvoj bakterija. Kod čišćenja obavezno koristite štapiće za uho kako biste uspjeli detaljno očistiti područje ispod donje kuglice.

Prvih mjesec dana izbjegavajte kupanje u bazenima, jezerima ili kupkama u kadi (zbog bakterija, klora, itd.). Kupanje u moru nije štetno, već pomaže tijekom zarastanja (bilo kojeg) piercinga jer djeluje kao prirodna fiziološka otopina (naravno, pod pretpostavkom da je more čisto).

Piercing pupka je sklon odbacivanju pa ako primjetite da vam se osim kuglica vidi i šipkica (više od 2-3mm) – obavezno dodite na pregled. U slučaju da se koža koja drži nakit stanji na manje od 4-5mm, potrebno je izvaditi nakit jer bilo kakvo jače zapinjanje po njemu može dovesti do toga da koža pukne i da ostane poveći ožiljak. Jednom kada kanalić zaraste, piercing se može ponoviti.

Nošenje prevelikog ili preteškog nakita također može potaknuti odbacivanje ili dovesti do niza drugih problema.