Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Scarification - branding

Branding je vrsta skarifikacije u kojoj se paljenjem kože dobije ožiljak.

U samim počecima, branding se radio pritiskanjem komada užarenog metala na kožu. Bilo je moguće dobiti samo najjednostavnije oblike ožiljaka, a linije nastale ovom metodom mogu se tijekom zarastanja raširiti i do tri puta od početne debljine. Ta metoda naziva se strike branding.

Danas se za branding koriste uređaji poput cautery pen-a ili electrosurgery jedinice.

Cautery pen je medicinski instrument koji se koristi za kontrolu gubitka krvi (sprečavanje krvarenja). Korištenjem elecrtosurgery jedinice koža se pali prolaskom visoke frekvencije električne struje kroz kožu.

Ova dva načina omogućuju preciznu kontrolu dubine i oštećenja tkiva, moguće je dobiti fine i precizne linije što znači da dizajni više nisu ograničeni na jednostavne oblike. Budući da se umjesto vrućeg metala koristi električna struja, ne dolazi do oštećivanja okolnog tkiva pa je i širenje linija tijekom zarastanja puno manje.

Solar branding je postupak izrade ožiljaka fokusiranjem sunčevih zraka kroz kristal. Više informacija o ovoj metodi možete naći kod artista Neeko Bonzini i Brenno Alberti.

Sam postupak nije toliko bolan koliko bi se moglo očekivati. Bol se osjeti u kratkom periodu dok se spaljuju završeci živaca (receptori za bol) koji su izloženi brandingu. Tijekom procedure, tijelo prolazi kroz 'endorphin rush'. Endorfini su 'hormoni sreće' koje tijelo izlučuje kao reakciju na bol i strah, a u kombinaciji s adrenalinom dovode do smanjenog osjećaja za bol.

Zarastanje može biti dugotrajno i bolno, ovisno o dijelu tijela na kojem se ožiljak nalazi.

U prvoj fazi zarastanja ožiljak izgleda ponešto zastrašujuće jer je prekriven krastama. Kada kraste otpadnu, ožiljak je jake crvene boje a s vremenom postaje sve svjetliji dok na kraju ne postane boje kože ili čak za par nijansi svjetliji.

Aftercare ovisi o tome kakav izgled ožiljka želite postići. Ako ne želite izdignuti keloidni ožiljak s debelim ispupčenim linijama, držite se LITHA metode – Leave It The Hell Alone. Ožiljak od brandinga je ustvari opekotina drugog stupnja, pa se može tako i tretirati. Trebate ga držati ga na zraku i ne prekrivati te ispirati fiziološkom otopinom. Ako genetski imate kožu koja nije sklona keloidima, nakon LITHA održavanja, ožiljak će biti minimalan i neće biti previše uočljiv.

Drugi način održavanja je iritiranje ožiljka kako bi se postigao izdignuti keloid. Metode su različite – od kidanja krastica, preko četkanja ožiljka četkicom za zube do stavljanja raznih kemijskih preparata na ožiljak (npr. peroksid). Iritiranje ožiljka definitivno će dovesti do toga da bude izraženiji i izbočeniji, ali također može dovesti i do nejednakosti u izgledu linija (neke se izdignu više od drugih ili se jače rašire).

Brandings done by Brenno Alberti