Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Uho - proširena resica

Čišćenje prema Općem postupku čišćenja:

  • postepeno širenje taperom: Septasol (1.)
  • skalpel: Betadine (2.)

Proširivanjem bilo kojeg piercinga stvaramo novu ranu jer dolazi do pucanja tkiva unutar piercing kanalića. Prema tome, za stretch vrijede ista pravila kao i za svaki drugi piercing - mora biti odrađen u higijenskim uvjetima, sa sterilnim priborom, o njemu se treba brinuti tijekom perioda zarastanja ali i kasnije. Proširene resice također se mogu inficirati, može doći do rasta keloida ili blowout-a, a nepravilno širenje i loše održavanje može rezultirati puknućem resice.

Prvi nakit koji se postavlja kod stretchanja mora biti od materijala koji se mogu sterilizirati u autoklavu – npr. čelik ili titan. Organski materijali (drvo, rog, kost) nikako se ne bi trebali koristiti za inicijalni nakit jer su porozni (šupljikavi), ponekad nemaju savršeno ispoliranu površinu i ne mogu se sterilizirati, što sve zajedno dovodi do toga da postanu odlična hranilica za bakterije i dovedu do upale. Više o materijalima nakita možete naći pod 'Piercingpedia - Materijali'.

Nakit koji se obično stavlja kod širenja je flesh tube (tunelić s dvije gumice). Taj nakit je dobar zato što je dulji od većine ostalih tunela pa omogućava lakše čišćenje, a gumice se mogu pomicati kako bi resica imala mjesta za eventualna oticanja. Trebate paziti da kod oblačenja ili brisanja ručnikom ne zapinjete po nakitu jer bi vam gumice s tunelića mogle pasti.

Dva najčešća načina širenja ušne resice su postepeno širenje taperima i skalpel + taper.
Taper je čelična cjevčica koja je na jednom kraju uska a na drugom široka. Širi kraj odgovara debljini nakita koji se postavlja.

Kod postepenog širenja, piercing kanalić se može proširiti za 2-3 milimetra svakih 5 tjedana (toliko je u prosjeku potrebno da prethodni stretch zaraste).
Ako nemate pirsane resice, početni piercing se može raditi sa iglama debljine 1.2, 1.6, 2, 3, 4 ili 5 milimetara. Na tu debljinu širenjem taperom možemo dodati 2-3 milimetra. Na početku širenja, do veličine od otprilike 6 milimetara, sam proces proširivanja je malo bolniji jer je kanalić uzak i tkivo pruža veći otpor. Stavljanjem sve većeg nakita, resica se postepeno širi i sama (zbog težine nakita i/ili spavanja s nakitom) tako da s vremenom sam proces postaje lakši i manje bolan.
Kod postepenog proširivanja najbitnije je strpljenje. Ukoliko se ne čeka da prethodni stretch u potpunosti zaraste ili se širi za više od 4mm odjednom, mogući su razni problemi sa zarastanjem koji mogu rezultirati obaveznim smanjivanjem veličine (downsize) ili uklanjanjem nakita. Ako želite brzo proširiti resice, odaberite skalpel metodu. Boli manje od očekivanog i doslovni je shortCUT.
 

Skalpelom se resica može proširiti sa 0 (ili neke jako male veličine) na 8 ili 10 milimetara, ovisno o anatomiji uha. Za manje od toga, širi se postepeno.
Skalpelom se napravi mali rez, manji od veličine nakita koji će se postaviti, i nakon toga se taperom dodatno proširi na željenu veličinu. Kod širenja skalpelom, normalno je da resice ispočetka otiču i krvare, a mogući su i podljevi. Bilo bi poželjno prvih nekoliko dana resice omotati sterilnom gazom kako bi se nakit što manje pomicao tijekom spavanja i da se spriječi moguće ispadanje nakita. Sukrvica iz kanalića se može zaljepiti za gazu i stvoriti krastice - nemojte ih trgati jer to može dovesti do jačeg krvarenja. Gazu uvijek skidajte polako, nakon što ste ju namočili čistom mlakom vodom.


Prvih nekoliko tjedana resicu čistite bez vađenja nakita. Kada se kanalić formira, nakit je potrebno povremeno izvaditi (1-2 puta tjedno) kako biste mogli očistiti sam tunelić i unutrašnjost kanalića. Period zarastanja može varirati ovisno o vašem imunitetu i drugim faktorima, pa bi bilo dobro da svratite do salona na pregled prije nego počnete vaditi nakit.
Jednom kad imate zarasli stretch (cca dva mjeseca nakon širenja), potrebno ga je redovno čistiti. Proširene uši imaju specifičan neugodan miris ako ih se ne čisti redovno. To se manje osjeti kada se nosi nakit od organskih materijala (drvo, rog, kost...) jer njihova poroznost omogućuje disanje kože.

Kada postignete veličinu resica na kojoj želite ostati, spavajte sa silikonskim nakitom ili bez nakita, jer gnječenje resice kod spavanja zaustavlja protok cirkulacije kroz taj dio uha.
Za poboljšanje cirkulacije kroz resice možete ih masirati barem jednom dnevno ili svaki drugi dan. Za masažu je dobro koristiti vitamin E ulje, ulje jojobe ili badema. Ako spavate bez nakita, malo tog ulja će pomoći da ujutro nakit lakše klizne u resice.

S vremenom se ušna resica može prilično stanjiti što može onemogućiti daljnje širenje. To u velikoj mjeri ovisi o početnoj poziciji piercinga, kao i o samom načinu širenja. Ako je piercing kanalić bio prenisko postavljen, širenjem se donji dio resice sve više stanjuje. Ukoliko se resica stanji previše a vi nastavite proširivanje, može doći do pucanja donjeg dijela uha, što se 'popravlja' šivanjem.

U slučaju da vam velike rupe na resicama jednom dosade ili iz nekog razloga morate trajno maknuti nakit, resica se s vremenom polako sužava. Koliko će se kanalić suziti ovisi o tome koliko dugo ste nosili veliki nakit, na koji način ste širili resice, o razlozima vađenja nakita (ako je kanalić ozlijeđen ili upaljen, brže se zatvara), kao i o samoj koži. Kod nekih ljudi taj proces ide brže, kod nekih sporije. Ukoliko vam se ne da čekati, rupica može nestati pomoću nekoliko manjih šavova.