Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Njega tetovaže

Ne postoje univerzalne upute za održavanje tetovaže, već ih određuje svaki salon zasebno. Octopus tattoo&piercing studio nije odgovoran za oštećenja nastala na tetovaži ukoliko se niste pridržavali naših uputa.

Ne zahtjevaju sve tetovaže identičnu njegu; neke se održavaju lakše a kod nekih je održavanje malo kompleksnije. To ovisi o:

  • vrsti tetovaže (mala tetovaža koja se pretežno sastoji od linija zarast će puno brže i jednostavnije ju je održavati nego veliku tetovažu koja je kompletno zapunjena bojom)

  • tipu vaše kože i općenitom stanju vašeg organizma (osobama s jakim imunitetom rane brže zacjeljuju)

  • poziciji na tijelu (tetovažama na pregibima potrebno je posvetiti malo više pažnje)

Vaša tetovaža je individualna kao i vaša koža, prema tome nemojte slušati savjete prijatelja i poznanika po pitanju održavanja jer ono što je bilo dobro za njih ne mora biti dobro i za vas, tj. za vašu tetovažu.

Koža je živući organizam a tetovaža je površinska rana. Ponekad se može dogoditi da tijekom zarastanja koža izbaci boju na pojedinim dijelovima tetovaže. Ukoliko primjetite da se to dogodilo, obavezno dođite na pregled i besplatan popravak.

Octopus tattoo&piercing studio nije dužan omogućiti besplatan popravak tetovaže ukoliko su oštećenja na njoj nastala zbog nepridržavanja naših uputa za održavanje tetovaža.

Ako se zbog nepažnje klijenta na tetovaži naprave kraste ili prištići, dođe do upale ili se tetovaža na bilo koji drugi način ošteti, popravak se naplaćuje prema redovnom cjeniku salona.

U cilju izbjegavanja neugodnih situacija, molimo za iskrenost u ovakvim slučajevima jer naši tattoo artisti imaju dovoljno znanja i stručnosti u prepoznavanju oštećenja nastalih neadekvatnom brigom za tetovažu.

 

OPĆENITE UPUTE ZA ODRŽAVANJE TETOVAŽE

Nakon tetoviranja tetovaža se zaštićuje običnom prozirnom folijom za domaćinstvo, a sa ovim održavanjem krećete nakon 3-4h:

1. OPERI
Tetovažu operite tekućim Ph 5.5 antibakterijskim sapunom (možete ga kupiti u ljekarni ili trgovinama kozmetikom npr. DM) pod laganim mlazom mlake vode. Tetovaža se pere pod tušem ili nad umivaonikom prva dva tjedna od tetoviranja; nikako ju nemojte uranjati pod vodu (kupke u kadi). Prvih nekoliko dana tetovaža može peckati ako ju perete prevrućom vodom.

2. POSUŠI
Tetovažu posušite papirnatim ručnikom. Nemojte koristiti običan ručnik jer može ostavljati nečistoću na tetovaži (prašina, dlake itd.).

3. NAMAŽI
Za mazanje možete koristiti Bepanthen mast (ne kremu ili losion), Hustle butter Deluxe, Azena magic tattoo balm ili neki sličan profesionalni proizvod namijenjen održavanju tetovaža.
Uvijek mažite u tankom (prozirnom) sloju. Predebeli sloj masti onemogućava disanje kože što može uzrokovati upalu ili pojavu prištića na tetovaži. Cijeli postupak (operi-posuši-namaži) trebate ponavljati svaka 2-3h, osim kada spavate. Vrlo je važno da tetovažu konstantno održavate masnom kako se ne bi stvorile krastice koje prilikom otpadanja povuku dio boje te nastane oštećenje na tetovaži. Ukoliko se proizvod koji koristite prebrzo upije i osuši, počnite koristiti neki drugi.

4. FOLIJA
Tetovažu ćete trebati zaštititi folijom tijekom narednih par dana (nakon što se površinski sloj boje oljušti, nemojte ju više koristiti). Folija (obična prozirna za domaćinstvo) služi kao zaštita tetovaže od vanjskih utjecaja (prljavštine, kemikalija, kozmetike) te kao zaštita od ljepljenja tkanine (odjeće ili posteljine) za tetovažu.
Obzirom da pod običnom folijom koža ne može disati, od prečestog i predugog nošenja tetovaža se može upaliti. Kada god je to moguće, držite tetovažu na zraku (bez folije), namazanu i bez doticaja sa tkaninom ili prljavštinom.
Kada niste u mogućnosti držati tetovažu na otvorenom (dok radite ili spavate), stavite foliju. Ovo je posebno važno prvih nekoliko dana tijekom noći, jer ako se tkanina zaljepi za limfu i sukrvicu koja izlazi iz tetovaže, napravit će se krasta koja prilikom otpadanja povuče dio boje te nastane oštećenje na tetovaži.

Tetovaža je površinska rana i zaraste tek kada se preko nje stvori novi sloj kože. Ta koža je u prvih nekoliko mjeseci nakon tetoviranja vrlo tanka i osjetljiva pa je važno pripaziti na čimbenike koji mogu rezultirati oštećenjem kože, tj. tetovaže.

Kod većih tetovaža, tijekom prva tri dana iz tetovaže će izlaziti limfa, sukrvica i višak boje za tetoviranje. To je normalno i nema razloga za brigu. Tetovirano područje može biti otečeno i bolno nekoliko dana, a moguća je i pojava masnica.

Ako je tetovaža vruća na dodir 3h nakon tetoviranja, preko folije možete staviti hladan oblog (npr. čist ručnik smočen hladnom vodom). Obloge možete nastaviti stavljati (uvijek preko folije!) sve dok se toplina kože ne ujednači.

Ako ste se tetovirali dulje od 5h u jednom danu, prije spavanja možete popiti Brufen ili Lupocet (ne koristiti lijekove koji šire krvožilni sustav, poput Aspirina) kako bi se spriječio rast tepmerature ili upale.

Foliju koju vam je stavio tetovirač skinite 3-4h nakon tetoviranja i narednih tjedan dana se pridržavajte Općenitih uputa za održavanje tetovaže.

Tattoo peeling (ljuštenje)

Nekoliko dana nakon tetoviranja, površinski sloj boje počet će se ljuštiti. Kod manjih i linijskih dizajna ovaj proces možda neće biti vidljiv, dok ćete kod velikih dizajna vjerojatno imati osjećaj da nakon ljuštenja neće ništa ostati od tetovaže. U oba slučaja nema razloga za brigu, to je dio normalnog procesa zarastanja tetovaže.
Suzdržite se od čupkanja ljuskica jer time možete oštetiti tetovažu; pustite ih da otpadnu same od sebe.

Bitno je razlikovati ljuštenje od nastanka krastica - krasta nastaje u dubljem sloju kože te otpadanjem može povući dio boje što rezultira oštećenjem na tetovaži.

Suprasorb

Suprasorb je poliuretanska prozirna folija koja je prozračna i fleksibilna, a izmjenom plinova i topline stvara vlažno okruženje koje pogoduje zacjeljivanju rane, tj. tetovaže. Suprasorb štiti tetovažu od prodora uzročnika infekcija izvana i ne smeta pri tuširanju jer višak vlage isparava kroz foliju.
Tijekom nošenja Suprasorb folije, tetovažu nije potrebno prati ni mazati, a nosi se 5-6 dana bez skidanja.

Iako nam se svima sviđaju prednosti ovakvog (ne)održavanja tetovaže, bez pranja i mazanja svaka 2-3 sata, Suprasorb ipak nije idealno rješenje.
Kod većih tetovaža koje u prvih nekoliko dana imaju iscjedak limfe, sukrvice i boje, sva ta tekućina nakupi se ispod Suprasorba te se ne može oprati niti iscijediti osim oštećenjem Suprasorba koji u tom slučaju gubi svoju funkciju.
Suprasorb se toliko jako zaljepi za kožu da nikako ne preporučamo skidanje dok ne prođe barem 5-6 dana od tetoviranja kako se ne bi napravila oštećenja na tetovaži.
Tetovaža se pod Suprasorbom može upaliti ako dođe u kontakt sa znojem, što je dosta problematično obzirom da ne možete skinuti Suprasorb kako biste oprali tetovažu. Upala može rezultirati slabijom kvalitetom ili oštećenjima na tetovaži.