Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Starenje tetovaže

Koža je živi organ koji stari i mijenja se tijekom godina. Zajedno s njom, mijenjat će se i Vaša tetovaža.

Tetoviranje je proces u kojem se brzim ubodima iglama otvara površinski sloj kože kako bi se boja za tetoviranje unijela u dermis. 'Zarastanje tetovaže' ustvari znači da se preko boje za tetoviranje stvara novi sloj kože (epidermis zacjeljuje na mjestima na kojima je bio oštećen). Taj novi sloj kože je u početku vrlo tanak i osjetljiv, te lako izgori na suncu - zbog toga je potrebno ne izlagati tetovažu suncu i solariju prvih mjesec dana nakon tetoviranja, a kasnije koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 30+.

Koža nije prozirna već ima svoj prirodni pigment, neki ljudi su svjetlije puti, neki tamnije. Nakon tetoviranja, boja tetovaže izgleda jako intenzivna a s vremenom blijedi tj. intenzitet joj se smanjuje. Do toga dolazi zato što tetovažu počinje prekrivati nova koža koja tijekom perioda zarastanja postaje sve čvršća te se prirodni pigment kože vizualno 'miješa' sa bojom za tetoviranje. Najbolji primjer je bijela boja za tetoviranje koja nakon perioda zarastanja može biti jako slabo vidljiva (ako je osoba tamnije puti) ili poprimi žutu/smeđu nijansu kod osoba svijetlije puti koje potamne na suncu.


tattoo by Marko Prenger at Hand of Hope studio
primjer starenja odlično napravljene tetovaže

Boje koje su slične boji Vaše kože, također mogu brže postati 'nevidljive' (kod bijelaca su to svjetlije nijanse žute, roze, narančaste, smeđe, sive). Tetovaža se naravno može obnoviti ukoliko se to dogodi, no definitivno je nešto što biste trebali imati na umu kod donošenja odluke o tetoviranju u samom startu.


(gore) primjer blijeđenja boje, slika je link
(dolje) primjeri blijeđenja tetovaža na prstima

Fine line tattooing - tetoviranje najtanjom iglom

Do bljeđenja dijelova tetovaže može doći i zbog same tehnike tetoviranja; npr. ako se linija ne unese dovoljno duboko pod kožu, tj. ne uđe u dermis nego u epidermis (što je u današnje doba popularno nazvano 'fine line tattooing' tj. tetoviranje najtanjom iglom tako da se dobiju vrlo nježne, prozračne linije) - ta linija će postajati sve bljeđa dok potpuno ne nestane, jer je epidermis sloj kože koji se cijelo vrijeme mijenja i obnavlja, stanice se regeneriraju većom brzinom i boja za tetoviranje bude izbačena iz organizma kao 'strano tijelo'.


primjeri skinuti s Interneta

Drugi problem kod 'fine line' tehnike je to što se zanemaruje jedno od osnovnih pravila tetoviranja a to je minimum izvedivosti. U malu tetovažu nagura se puno detalja i to odlično izgleda prvih nekoliko mjeseci, ali uglavnom nigdje na Internetu ne možete naći fotke starih tetovaža rađenih tom tehnikom. Najčešći razlog tome je što se te tetovaže s vremenom unište (dizajn se zamuti zbog previše linija koje su preblizu jedna drugoj) ili tetovaža ima 'nevidljive' dijelove, tj. koža izbaci tintu na mjestima gdje je bila preplitko unesena. Ova tehnika postoji dulje od godinu dana, prema tome fotke zaraslih tetovaža moraju postojati. Ako se odlučite na 'fine line tattoo', tražite artista da Vam pokaže slike tetovaža rađenih tom tehnikom a koje su starije od godinu dana.

Fast fading tattoos - tetovaže koje brzo blijede

Na nekim dijelovima kože tetovaža će izblijedjeti brže nego na drugima (info na linku), posebice na dlanovima i tabanima, bočnoj strani prsta ili unutarnjoj strani usnice. Koža je na tim pozicijama drugačija je nego na ostatku tijela, regeneracija je brža zbog stalne izloženosti raznim utjecajima. Šake su jedna od najizloženijih pozicija jer stalno nešto diramo, peremo ruke, koristimo razne kemikalije i kozmetiku; koža na tabanima mora se češće obnavljati jer taj dio tijela cijeli život nosi našu cjelokupnu težinu, itd.

Obzirom na količinu slika na Internetu i napredak programa za obradu istih, danas je već postalo teško razlučiti što je slika prave tetovaže a što je Photoshop. Imajte na umu da u svakoj struci, pa tako i u tetoviranju, postoje određena pravila koja su tu da bi i klijent i pružatelj usluge bili zadovoljni krajnjim rezultatom. Svaka tetovaža odraz je profesionalnosti i reprezentacija rada tetovirača koji ju je napravio. Uvijek će se naći netko tko će Vam istetovirati što god želite bez da Vas savjetuje ukoliko izbor dizajna iz nekog razloga nije dugoročno održiv, jer mu je možda bitnije da ima cool sliku za Instagram ili mu u tom trenu treba lova pa Vas ne želi odbiti.

Sažetak 'fine line' priče - samo zato što je popularno, ne znači da je dobro.