Ovaj web site koristi kolačiće

Koristimo kolačiće kako bi personalizirali sadržaj te analizirali promet.

Ako nastavite koristiti naš web site prihvaćate našu politiku upotrebe kolačića.

Sunce i solarij

Tetovaža je površinska rana i, kada zaraste, preko nje se stvori novi sloj kože. Ta nova koža je prvih nekoliko mjeseci tanka i osjetljiva te lako izgori na suncu. Kako se tetovaža ne bi oštetila i izgubila na kvaliteti, potrebno ju je zaštititi.
To, naravno, ne znači da se nakon tetoviranja morate prebaciti na vampirski lifestyle da vam se tetovaža ne pretvori u prah na dodir prve zrake sunca. Zaštititi ju trebate u slučaju da se dulje vremena (pola sata ili dulje) direktno izlažete jačem suncu. Veće tetovaže mogu početi peći i u kraćem periodu izloženosti, dok manje i linijske tetovaže možda neće peći uopće.

Za prva dva tjedna nakon tetoviranja preporučamo da je tetovaža pokrivena odjećom, ukoliko je to moguće. Molimo da se držite naših uputa za održavanje tetovaže i pazite da se tkanina ne zalijepi za limfu i/ili sukrvicu kako ne bi došlo do stvaranja krasti. Ako je tetovaža na dijelu tijela koji nije moguće prekriti tkaninom, npr. na šaci - ne morate nositi rukavice ako ste se tetovirali usred ljeta ali više pripazite na izloženost suncu.

Nakon prva dva tjedna, tj. kada tetovaža površinski zaraste, možete početi koristiti sunblock kreme (SPF50). Odlazak u solarij ne bismo preporučili barem prva dva mjeseca, ali ako već idete, zaštitite tetovažu tkaninom ili sunblock kremom.
 

Koža koja izraste preko tetovaže nije prozirna već ima svoj prirodni pigment. Iz tog razloga boje uvijek izgledaju intenzivnije dok je tetovaža nova. Kada još potamnite na suncu boje na tetovaži će izgledati zagasitije a bijela boja može izgledati smeđe ili žuto, ovisno o vašem tipu kože. Kada koža ponovno pobijeli tijekom zime, boje će se vratiti u normalu.
Ako tetovažu često i dugo izlažete suncu ili solariju, koža apsorbira UV zrake koje djeluju kao mini verzija lasera za uklanjanje tetovaža - razbijaju pigment boje za tetoviranje koji zatim prelazi u krvožilni sustav što rezultira blijeđenjem tetovaže.

Ako vas brine tetoviranje u ljetnim mjesecima, pročitajte 'Tetoviranje i ljeto'